HERO long shot 24_Lorraine-2

Soft Tones, Improved Functioning Kitchen

The old kitchen was isolated from the foyer and dining room. (See it around the corner on the left?)

We created a new opening from the foyer to the kitchen with custom milled and stained trim to match the existing (like the doorway to the living room, visible on the right).

The kitchen captured previous circulation space, allowing for a peninsula where the twins can eat or do homework during meal prep.

The old kitchen was dark; the upper cabinets were small and cramped the counter space.

Replacing the uppers with a mix of open shelves and glass-doors cabinets to the ceiling provide much more storage AND a much airier feel.

A portion of the wall between the dining room, butler's pantry and kitchen was also removed. Note the walnut countertop that is repeated in the floating shelves and the cabinet pulls.

The range and chimney hood center the working wall.

The original pantry cabinets play nicely with the walnut accents throughout the space.

Thoughtful storage maximizes the utility of the space. Spices are accessible to the range but not so close that they are impacted by the heat.

More clever storage. Before this corner cabinet was barely accessible.

Never waste space! We squeezed a bookshelf into a bit of unused space next to the chimney.


This kitchen went from dark and dysfunctional to bright, airy and efficient.

Tova came up with the idea to reconfigure the main entry into our kitchen and it completely transformed the space. We gained a more usable floor plan but kept the features of our home that give it character….