A Place for Everything

We opened up this kitchen to the living/dining area and updated all the finishes. GE Cafe dual fuel range, Bosch French Door bottom mount fridge, Zephyr chimney hood. The wide drawers house pots and pans and utensils. Dishes are stored near the dishwasher.

Before, from the same angle as the previous shot. This kitchen was just sad!

View from the kitchen back to the living room, showing the openings on both sides of the chimney.

Living and cooking spaces are now open to each other (except for the working chimney which we couldn't remove).

A spot to eat casual meals and hang with the chef. The cherry countertop (from John Boos) and pendant light add warmth to this corner.

Cherry floating shelves display everyday dishes. We bought these on Etsy and stained them to match the butcherblock counter. Cabinets below house (from left to right) "junk drawer"/trash; wraps and containers; liquor station; coffee station (out of sight to the right).

The client is an avid cook and has lots of "toys." Open shelves, a cutting board cabinet, and a lazy Susan unit are tucked out of sight behind the fridge yet provide convenient access to small appliances and cookbooks.

The coffee station has counter space above and drawers for ingredients and gizmos below.

We also added a small but hardworking mudroom below an existing deck. The room contains a bench, hooks and open shelving, with a closet opposite. The floor under the 12x24 tile is heated—no cold boots here!

New rear entrance. The former door was on the side, where the temp mailbox is standing. The deck was removed and rebuilt on exactly the same footprint to meet zoning requirements.

Before. The exterior, showing the deck and open space below.

The old kitchen was ugly, woefully short on storage, and had no place to sit and kibbitz with the chef. All that has changed! We added a window and relocated the entry to the rear wall, where it gained a mudroom with bench and closet. We were unable to remove the chimney, but we opened a pass-through behind it and added a custom cherry counter which balances out the floating shelves on the opposite wall.

We always create a diagram charting the client’s belongings, to make sure there’s a place for everything. These clients, who are avid foodies, actually followed the diagram. Now everything has a place, from cookbooks, utensils, and small appliances to the coffee station.

Before and After

Kitchen and living spaces were separated from each other.

Taken from about the same angle. The rooms are now open to each other (except for the working chimney which we couldn’t remove).

steveworks built a beautiful and functional kitchen and mudroom that are a pleasure to use every day.

Jacob & Catherine, Cambridge