A Train Runs By It

Taking down both interior kitchen walls (yes one of them was structural) opened up the space to the rest of the floor and created a light and airy room.

The refrigerator moved across the room into a former closet (there's another large closet under the stairs). Originally the fridge was next to the stove in the galley kitchen leaving zero prep space between.

We chose an electric induction stove for safety and energy efficiency. There are also no combustion by-product fumes and no hot coil for a toddler to touch.

Before. The first-floor galley kitchen was cramped and divided from the rest of the dining/living space by a wall with an awkward pass-through.

Plenty of storage space for pots, pans, dishes, spices, baking supplies and more—and lots of work space!

The building was constructed in a factory as modules which were later stacked together. Here you see a wall section between two of the modules. It made for some interesting demolition.

The second floor is supported by a temporary wall on either side of the old structural kitchen/dining wall. The wall is then taken down and a new "LVL" wood beam is placed in the ceiling. Like magic!

We replaced the existing doors with maple doors to closely match the cabs. This added a cohesiveness to the entire room.

We added oak where the old wall was and staggered the existing tile into the new flooring. (The tile continues into the powder room; replacing it would have meant replacing that floor also.)

Before. The old raised panel doors. Also, notice the original floor tile.

A deep farm sink adds to the craft-style of the kitchen.

The homeowner found this beautiful tile which worked well with the countertops. Our tile installer did a wonderful job installing and skillfully grouting the very thin and delicate tile. It's stunning!

More carefully considered storage. The island includes trash/recycling, compost, trays/cutting boards, oils and vinegars, and more.

Before. The back wall of the unit cried out for some clean and simple storage.

Our crew built the wall units as sections in our shop and then assembled and finished them on site. We went through several 3D CAD variations refining the design before cutting a piece of wood! The shelves are also adjustable.

A commuter train line runs just behind the building and Baby R. was always excited to see it go by, so we bought him a Brio train set!

We took out the old tub and added a large walk-in shower with beautiful penny tile. The shower glass is a low iron (nongreen) glass. Check out the "window" on the back wall that lets in light.

We took down the old wobbly fan and installed this beautiful wood bladed Haiku fan made by the Big Ass Fan Co. Just the name alone makes it worth while!

Our goal was to improve flow through the house and to enhance the functionality and aesthetics of a small, cramped, not-safe kitchen. This townhouse was modular construction, which posed some unique challenges. The walls were double plywood, for transport stability, and the shared garage for the complex was located below, which limited our ability to get from point A to point B. With some creative engineering—thank you Seigel Structural Engineers!—we opened up both the hallway and living area sides of the kitchen, making it feel much larger and creating a sight line from the front door to the rear sliders.

We retained the existing tile near the front door and powder room and transitioned it to hardwood to match the rest of the living area. Fixtures include a farm sink and induction range. The island is carefully configured to house trash, recycling, compost, and more. The client found the iridescent backsplash tile which adds the perfect finishing touch.

Before and After

Before. The stove, fridge, and sink were on top of each other and there was virtually no work surface.

Taking down both interior kitchen walls (yes one of them was structural) opened up the space to the rest of the floor and created a light and airy room.