We Cut the Gas

The kitchen is the heart of the home! Featuring an induction cooktop and a double oven, it's equipped for the family's culinary adventures. The island comfortably seats a family of five, complete with a convenient microwave drawer opposite the dishwasher. And guess what? No gas here—just modern, efficient appliances for a sustainable kitchen

We bumpd out the original dining room creating a family room, and combined it with the kitchen. Now, kids and adults alike can enjoy each other’s company while dinner is being prepared, or settle in to watch a movie without having to travel far for popcorn.

The old breezeway/laundry was reconfigured into a mudroom and bath with a shower. (The bath was previously at the back of the house, blocking the view). Note our trademark two-tier shoe storage.

The heart of our HVAC system! On the left, the heat pump providing heating and cooling, and on the rear wall, the ERV fresh air ventilation

Transforming spaces! In the kitchen, we repurposed the area that once housed the chimney for the old oil heating system into a functional storage haven. Our designer lined the three walls with shelves and their trademark "basket," ensuring everything is in plain sight and easy to access.

The original stairs were awkward and a fall waiting to happen. The step down to the old over the garage addition is in the background. Check out how we leveled it all up and added a laundry and reading nook!

This project started off as a kitchen bump-out and cosmetic updates to the baths. We ended up completely changing the floor plan, adding a mudroom, straightening the stairway, and carving four good-sized bedrooms and two baths out of the warren of small rooms upstairs. All new windows, siding, and roof allowed us to improve the air sealing and insulation as well. Most importantly, we changed the HVAC system and hot water to heat pumps—no gas bill here!

Before and After

Tova contemplates the challenge.
Sloping walkway allows for easy access to the front door with one tiny step at the entry.
Before. The rear of the house. The neighbors were happy to see the red go.
The rear of the house features a new family room and a “folded” staircase. Below the family room is a bluestone patio and seating area.
Before. The kitchen from approximately the same angle as the first photo in this series. Yuck. The doorway in the back led to the previous garage addition.
Now we’re cooking, induction stove, double ovens, family island, and bright!
Old breezeway/laundry entrance including “cat/racoon door. “
The old breezeway/laundry was reconfigured into a mudroom and bath with a shower.

The design that was thoughtful and practical, with consideration for the realities of how we would live in the space ...

Matt & Meagan, Newton